Voor elke werkgever is het belangrijk dat de prestaties van het bedrijf zo optimaal mogelijk worden verwezenlijkt. Hierbij spelen werknemers natuurlijk een essentiƫle rol. Zij zijn het fundament voor de uitgevoerde activiteiten en zorgen ervoor dat de werkzaamheden uitgericht worden. Werknemers verschillen echter in persoonlijkheid en kwaliteit. Daarom is het als werkgever belangrijk om tijdens het sollicitatieproces goed te focussen op het uitzoeken van bekwaam personeel. Hierbij helpt de strategie pre employment screening. Dit houdt in dat er speciaal opgeleide mensen zich bezighouden met het bekijken van sollicitanten hun werkzaamheden in het verleden en of zij wel het geschikte plaatje zijn.

Personeel verschilt

Elke werknemer heeft weer een andere kwaliteit. Voor het vaststellen van werknemers is het daarom belangrijk om de verschillende kwaliteiten die nodig zijn voor de functie goed op een rijtje te zetten. Vervolgens kijk je naar de verschillende sollicitanten die zich voor deze functie hebben aangemeld. Maak bijvoorbeeld een bepaalde opdracht die de sollicitanten moeten uitvoeren om te controleren wie het beste bij de functie past. Hieruit komen vaak de gewenste en minder gewenste kwaliteiten van de sollicitanten naar boven, zodat je een selectie van afvallers en blijvers kunt maken. Deze methode zorgt ervoor dat je alleen de meest geschikte werknemers aan je bedrijf toe kan voegen.

Invloed coronacrisis

Door bepaalde schommelingen in de arbeidsmarkt, kan het aanbod van personeel flink verschillen. Een goed voorbeeld hiervan is de huidige Coronacrisis. Hierdoor hebben veel mensen een studieachterstand opgelopen, waardoor er nu in sommige sectoren een tekort aan personeel is. Veel van de bijna afgestudeerde studenten hebben door de Coronacrisis minder motivatie of houvast, waardoor zij vertraging hebben opgelopen. Dit betekent dat je wellicht minder keuze hebt in het aantal sollicitanten dat zich aanmeldt voor jouw bedrijf. Ook kan het zo zijn dat starters minder relevante werkervaringen hebben opgedaan, doordat stages als gevolg van Corona gestopt zijn. Daarom is het belangrijk om met behulp van pre-emploment screening te kijken naar de geschiedenis van sollicitanten.

Wat maakt een goede werknemer

De ideale werknemer bestaat bijna niet. Iedere werknemer maakt fouten en van deze fouten wordt een werknemer alleen maar consistenter. Het is natuurlijk wel belangrijk om goed te kijken wat een werknemer al wel kan. Mede dankzij het screenen van werknemers kan je hun arbeidsverleden goed onder de loep nemen. Zo kan jij zien welke relevante ervaring een persoon al op een bepaald vakgebied heeft. Is een persoon bijvoorbeeld lang bij een functie gebleven, of misschien wel na een korte periode ontslagen. Ook de persoonlijkheid van een werknemer is belangrijk. Is de persoon in kwestie een doorzetter, of geeft diegene snel op? Een leergierige houding is ook essentieel, evenals een flinke dosis aan motivatie en ambitie.

Fijne werksfeer

Om jouw bedrijf tot een succes te maken, is het natuurlijk van groot belang dat de werksfeer zo prettig mogelijk is voor de werknemers. Zo kan je ervoor zorgen dat je een bepaalde gedragscode hebt, zodat de werknemers onderling het goed met elkaar kunnen opschieten. Ook kan je een bepaald opleidingstraject aan de werknemers geven, zodat zij zich zo goed mogelijk aan hun functie kunnen aanpassen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je de locatie zo goed mogelijk inricht, zodat de werkprestaties optimaal zijn. Het is bijvoorbeeld handig om in een kantoor veel ramen te hebben, zodat werknemers veel zonlicht binnenkrijgen. Ook voldoende pauzes en fysieke activiteiten zorgen ervoor dat de werknemers optimaal presteren.