Als je op zoek bent naar een carrière in de financiële sector, dan kun je overwegen om een interim controller te worden. Deze functie biedt financiële professionals de kans om hun expertise te gebruiken in verschillende industrieën. Maar wat houdt het precies in om interim controller te zijn en hoe kun je hierin slagen? In deze blog gaan we dieper in op de taken van een interim controller en geven we tips over hoe je het meeste uit zo’n baan kunt halen.

Wat is een interim controller?

Een interim controller is een financieel professional die tijdelijk wordt ingehuurd door bedrijven (meestal als vervanging voor hun bestaande controllers). Ze helpen bedrijven bij het implementeren van nieuwe systemen voor financiële analyse, rapportage en beheer, maar ze kunnen ook worden ingezet voor andere taken, zoals het ondersteunen van specifieke projectinitiatieven. Eigenlijk is een interim controller iemand die helpt bij complexe bedrijfs financiële besluitvorming.

Hoe word je interim controller?

Als je geïnteresseerd bent in het werk als interim controller, moet je waarschijnlijk beginnen met het verwerven van relevante academische certificering. Hoewel veel werkgevers willen dat hun medewerkers eerdere ervaring als financieel analist of accountant hebben, zijn er ook veel posities waarbij jouw diploma genoeg zal zijn om aangesteld te worden voor de functie. Daarnaast is het belangrijk dat je goed bent met cijfers en analytisch denken; veel van de taken waarover je gaat waken gaan over financiële analyse en planning. Je moet ook vertrouwd raken met geavanceerde software programma’s die vaak worden gebruikt door controllers, zoals SAP of Oracle Financials. Tot slot kun je ook laten opleiden door een gespecialiseerd bedrijf, zoals Feller.

De voordelen van werken als interim controller

Interim controller zijn kan een lonende en uitdagende baan zijn voor ervaren financiële professionals. Het biedt grote mogelijkheden voor loopbaangroei en kan een opstap zijn naar meer senior functies in het vakgebied. Interim Controllers worden vaak op korte termijn ingehuurd om bedrijven te helpen nieuwe systemen te implementeren of specifieke projectinitiatieven af te handelen. Met deze functie krijg je ervaring in veel verschillende bedrijfstakken en werk je met topmanagers in een breed scala aan instellingen.

 

Vanuit financieel perspectief biedt een baan als interim controller ook tal van voordelen. De beloning is meestal behoorlijk concurrerend en ze krijgen toegang tot financiële gegevens op hoog niveau die anders niet beschikbaar zouden zijn. Bovendien krijgen ze de kans om waardevolle kennis op te doen die nergens anders beschikbaar is, zoals geavanceerde financiële analysetechnieken of inzichten in de innerlijke werking van grote bedrijven.