In Nederland gelden een aantal rechten en plichten. Wanneer je in Nederland woont of werkt ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Niet iets waar je meteen aan gedacht hebt misschien maar het moet. Je mag eigenlijk nooit geweigerd worden voor het afsluiten van een basispakket. Wij gaan je uitleggen wat de rechten en plichten zijn binnen Nederland zodat jij precies weet waar je rekening mee moet houden en waar je op moet letten.

Rechten en plichten voor iedereen

Op de eerste plaats mag je niet zomaar geweigerd worden door een verzekeringsmaatschappij. Hier hebben ze een mooi woord voor bedacht dat zogenaamd acceptatieplicht heet. Dat wil zeggen dat ze iedereen die woont en werkt in Nederland moeten accepteren. Er is echter wel een uitzondering op de regel want als de zorgverzekeraar jouw verzekering beëindigd heeft vanwege problemen dan kan een zorgaanbieder je gedurende vijf jaar weigeren. Een andere verzekeraar heeft nog steeds wel de plicht jou te accepteren.

In Nederland ben je vrij om te kiezen waar jij je bij aansluit. Hiervoor kun je eens een kijkje nemen op zorgverzekerinq.nl.Je kunt hier namelijk een prima vergelijk doen. Zo sluit jij de verzekering af die bij je past. Ieder jaar mag je overstappen van verzekeraar maar dit dien je wel te doen voor de eerste van januari in het nieuwe jaar. Ook heeft de verzekeraar de plicht jou tijdig te laten weten wat je kunt verwachten voor het volgende jaar. Als jij je houdt aan de rechten en plichten en de verzekeraar doet dat ook dan merk je er eigenlijk weinig van.

Van zorgverzekeraar wisselen

Je denkt waarschijnlijk dat het overstappen van een zorgverzekeraar erg lastig is maar niets is minder waar. Het is in de meeste gevallen zelfs zo dat een nieuwe maatschappij je mee helpt met het maken van de overstap. Er zijn binnen Nederland veel verschillende maatschappijen maar als je naar zorgverzekerinq.nl gaat kun je zeer eenvoudig een vergelijking maken. Ben jij van plan naast de verplichte basisverzekering ook een aanvullende verzekering af te sluiten dan kun je dat ook aangeven op zorgverzekerinq.nl.

De prijs bepalen

De verschillende aanbieders hebben allemaal een standaard basisverzekering die vrijwel gelijk is aan anderen. Hier kunnen enkele verschillen in zitten doordat men bijvoorbeeld niet bij iedere zorginstelling terecht kan. Door je wensen aan te geven op zorgverzekerinq.nl kun je al snel zien wat jouw maandelijkse prijs voor de zorgverzekering gaat worden. Hier kun je ook aangeven of je bijvoorbeeld verzekerd wil zijn voor de tandarts. Een aanvullende verzekering kun je in de meeste gevallen ook kiezen, hierin zijn ook verschillende pakketten, hoe hoger en uitgebreider het pakket, hoe meer je moet betalen.

Het eigen risico

In Nederland hebben we een verplicht eigen risico maar deze kun je verhogen. Als je het eigen risico verhoogd betaal je minder op je maandelijkse kosten. Let wel op dat dit eigenlijk alleen geschikt is voor mensen die vrijwel geen zorgkosten maken, zoals jong volwassen en mensen zonder aandoeningen.