Vandaag de dag kun je je bij overal tegen verzekeren. Je kunt je soms afvragen of al die verzekeringen wel nut hebben. Je moet dan bij het afsluiten van een verzekering dan ook altijd een goede afweging maken. Dit geldt zeker ook voor ZZP’ers. Als ZZP moet je jezelf hierbij de volgende vraag stellen. Welke verzekeringen heb ik nodig als ZZP en wat zijn de risico’s als ik hem niet afsluit? Een goed voorbeeld hiervan is de rechtsbijstandverzekering. We snappen heel goed dat je als ZZP’er meestal niet zo heel veel tijd beschikbaar hebt. Daarom zullen we je een beetje op weg helpen.

Wat is een zakelijke rechtsbijstandverzekering

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat je in geval van zakelijke conflicten, juridische hulp krijgt van juristen of juridische medewerkers van de verzekeringsmaatschappij. Ze helpen je bij het oplossen van de conflicten. Ze nemen je veel werk uit handen. Het voordeel is dat je niet zelf met de zakelijke relatie in discussie hoeft en dat je niet alleen voor de kosten opdraait.

Is het als ZZP verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten?

Als ZZP loop je het risico dat er op een gegeven moment zakelijke conflicten ontstaan. Gaat het om een kleinigheid, dan kun je dat meestal wel prima zelf oplossen. Is het een groter conflict, dan kun je hierbij niet zonder juridische hulp. Deze hulp kost veel geld. Met een rechtsbijstandverzekering kun je dit risico afdekken. Je hebt een dergelijke verzekering dus echt nodig als ZZP. Het aanbod van rechtsbijstandverzekeringen is groot. Het loont dus zeker om een goede vergelijking te maken. Klik hier voor een overzicht van de belangrijkste aanbieders.

In welke gevallen is een rechtsbijstand handig?

Zakelijke conflicten kunnen met veel partijen ontstaan. In veel situaties heb je een rechtsbijstandverzekering dan ook echt nodig als ZZP. Er zijn voorbeelden genoeg. Denk maar aan een conflicten met opdrachtgevers, overheidsinstellingen, met leveranciers garantie afhandeling of klanten over niet betaalde rekeningen.

Kan ik voor ieder conflict de rechtsbijstandverzekering aanspreken?

Nee, althans standaard is dit niet het geval. Zo worden bijvoorbeeld in de meeste gevallen conflicten met de Belastingdienst standaard niet gedekt. Maar zoals bij de meeste verzekeringen het geval is, kun je vrijwel altijd aanvullende modules afsluiten die weer extra dekking geven. Kijk dus bij je vergelijking altijd goed welke dekking de verzekering biedt en welke aanvullende modules beschikbaar zijn.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je als ZZP niet zonder een goede rechtsbijstandverzekering. Niemand zit te wachten op conflicten maar helaas ontstaan ze regelmatig met allerlei partijen. Kijk goed naar de dekking en welke aanvullende modules je nodig hebt. Maak een goede vergelijking want hiermee kan je honderden Euro’s per jaar besparen.