In Nederland is er een flink tekort aan mensen voor in de IT. Of het gaat om een full stack developer of een python programmeur, de kans is groot dat je met zulke skills binnen de kortste keren een baan zult vinden. Want net zoals met veel vakgebieden op het moment, zijn er veel meer vacatures dan dat er werknemers zijn.

Leren programmeren

Dit terwijl het eigenlijk niet zo heel moeilijk is om programmeren te leren. Als je een computer hebt, het hoeft niet eens een goede te zijn en zo nu en dan tijd en motivatie, dan kan je het zonder iets extra’s leren. Online zijn er vele mogelijkheden en kan je veel bereiken zonder er een cent aan te besteden. Zo zijn er op YouTube vele honderden video’s te vinden van mensen die uitleggen hoe talen als Python en Java werken, waardoor je door zelfstudie kan leren hoe je moet programmeren. Ook zijn er websites als codeacademy, waar je dan een interactieve omgeving hebt waarin je zelf een beetje dingen kan proberen met de dingen die je dan net geleerd hebt.

Opleidingen

Maar de klassieke manier om het te leren is natuurlijk gewoon het volgen van een opleiding. Door een opleiding te volgen leer je zeer doelgericht hoe je moet programmeren, waardoor je voor een bepaalde taak goed zal kunnen programmeren. Het kan gaan om video game programmeurs, maar natuurlijk kan het ook gaan om iemand die bezig is met het maken van websites. Want geloof het of niet, maar niet ieder bedrijf vind een website van een standaard te kopen template goed genoeg voor hun eigen doeleinden. Nog altijd zijn er mensen nodig voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van websites.

Toekomst

Natuurlijk is programmeur zijn ook wel een beetje het beroep van de toekomst. Als iedereen zijn baan overgenomen is door AI, dan zijn het de wetenschappers en de programmeurs die hun baan zullen behouden. De programmeurs zijn immers die mensen die er voor zullen moeten zorgen dat die AI wel werkt en de wetenschappers zullen natuurlijk niet zo snel vervangen kunnen worden. Maar ook worden we simpelweg steeds afhankelijker van computers en voor die afhankelijkheid zijn er veel programmeurs nodig en de programmeurs die nu opgeleid worden die zullen dus vrijwel zeker een baan kunnen vinden en die voor een flink lange tijd kunnen behouden als ze hun werk een beetje goed doen.